Linströ – för den känsliga hästen

Har du en häst som är känslig mot damm, eller har du själv dammallergi? Läs då vidare.

Foto: University of Illinois College of Veterinary Medicine

RAO (Recurrent Airway Obstruction) har genom åren beskrivits på olika sätt. Några av dem har varit “kvickdrag” eller “hästastma”.
­– Det är den här hästen vi normalt benämner som ”en klassisk hosthäst”. Ofta är den sju-åtta år eller äldre när den drabbas, förklarar Miia Riihimäki under en föreläsning som tidningen Hippson skrivit om i mars 2017.Finns det ett dammfritt strömedel som underlättar tillvaron för “hosthästar”? Svaret är JA!

I artikeln från Hippson står att läsa: “Den vanligaste orsaken till att hästen utvecklar RAO är stallmiljö. Det är inte naturligt för hästar att vara inomhus, där mängden partiklar i luften är kraftigt förhöjd jämfört med utomhus.

Även fullt friska hästar får inflammatoriska celler i sina luftvägar efter sex timmar inne i en icke optimal stallmiljö.
Dammet i stallmiljön innehåller 50 olika arter av mögel, flera olika sorters kvalster, endotoxiner och olika oorganiska komponenter. ”Hosthästar” reagerar på alla sorters allergener och är oftast som sämst på våren, efter den längsta installningsperioden.”

Vad kan man då strö med för att lindra symptomen? 

Vi på EQuiCIBUS har undersökt marknaden noga och provat flera olika strömedel för just “host-hästar” och vi är stolta över att kunna erbjuda EQuiLinum linströ i vårt utbud. 

EQuiLinum är ett dammfritt strö som framställs från bälgen inuti linstjälken, vilken har en fantastisk uppsugningsförmåga! Den är dessutom fri från bekämpningsmedel och gifter vilket gör gödseln till en utmärkt jordförbättrare för all slags trädgårdsodling.

Doften är både insektsavvisande och håller ammoniaklukt borta vilket gör att stallmiljön upplevs som fräsch och frisk.

Rent ekonomiskt är den också en utmanare mot våra vanligaste strömedel då den suger upp vätska motsvarande 4,5 ggr sin egen volym vilket motsvarar 40-60% mindre åtgång av linströ än halmströ exempelvis.

Vill du också prova ett helt dammfritt strömedel i ditt stall? Boka en konsultation med oss eller beställ direkt i vår webbshop.

mer att läsa