Grovfoderhysteri och strö för tvåhundra kronor balen…

"Ärligt talat, vad är det som händer?"

Det är beklämmande att se hur mer eller mindre oseriösa aktörer nu dyker upp som grässtrån på en konstbevattnad vall (som alla så väl längtar efter) och gör sitt bästa för att spela på människors oro över att eventuellt inte kunna ge sina djur mat.

Människor som inte har en susning om grovfoder, vallskörd och innehåll, logistik, importregler eller skydd mot invasiva och giftiga växter samt, icke att förglömma, virussmittor såsom afrikansk svinpest.

Ifrågasätter man dessa “aktörer” öppet får man i bästa fall en axelryckning till svar. I sämsta fall, inget svar alls. 

Det har nog inte undgått någon att en hysteri går att tjäna pengar på, mycket pengar. Är det dessutom inte en verksamhet som är den huvudsakliga verksamheten för aktören i fråga är det ack så lätt att köra grovfoderförsäljning lite vid “sidan av” så att säga. Speciellt när man handlar med utländska aktörer i länder där korruption, mutor och skatter och avgifter ses på mellan fingrarna.

Låt oss ta ett räkneexempel för att bättre förstå sammanhanget:

Ett grovfoder som importerats från något av länderna i EU’s östra delar säljs för 5 kronor kilot inklusive moms. Redan här kan vi misstänka att någon moms existerar inte på detta pris. Det är köpt utan moms och det måste då även säljas utan moms då priset annars skulle bli 6,25 kronor kilot inklusive moms, vilket där spränger många människors ekonomiska förmåga att köpa överhuvudtaget. Aktören vill ju inte stå med ett osålt parti grovfoder…

Men fodret kanske faktiskt kostade 4 kronor kilot att transportera och köpa in tänker du då. Låt oss då börja med att konstatera att ett bra grovfoder med tillräckligt näringsinnehåll och fritt från otrevliga grässorter, som man inte vill ha i sitt grovfoder, samt annat otrevligt såsom skräp, kadaver m.m. kostar MINST 2 kronor kilot att producera och då är det extremt billigt! Vi vill väl gärna tro att producenten som odlat tagit hand om sin vall och lagt ner gödning, arbete och diesel på den motsvarande rimliga nivåer på ovanstående. Som bekant har gödningen varit extremt dyr de senaste åren, så redan här är det osannolikt att kilopriset ligger så lågt som 2 kronor kilot om vallen som skördats är av god kvalitet! Så vi höjer vårt inköpspris till 2,50 även om det också känns extremt lågt.

Då har vi 1,50 kronor kvar att transportera grovfodret till Sverige för samt ge en liten vinst till den svenska säljaren (ingen jobbar gratis, inte ens när hästar riskerar att svälta eller kor bli slaktade). En trailer från EU’s östliga delar till södra Sverige kostar mellan 1500 och 2000 EUR (exkl. moms! Handel mellan EU-länder är ju momsfri). 

Åt andra hållet är det just nu billigt att transportera då exporten är låg. Där kan man få en trailer för 700 EUR ända ner till södra Frankrike om man har riktig tur. Men åter till kostnaden för ett lass till Sverige från östliga EU. Omvandlar man snittkostnaden 1750 EUR till SEK så blir det med dagens valutakurs ca 20 125 SEK. På en trailer (ja du kan alltså inte köra med lastbil och tillkopplat släp utanför Sveriges gränser) går  det på maximalt 11 ton grovfoder i rundbal/småbalar med hö. Av utrymmesskäl kan du inte lasta tyngre, då höbalar tar mycket stor plats men väger knappt någonting. Så per kilo är det en mycket dyr transport! Enligt vårt exempel kostar alltså ett kilo transporterat hö ca 1,83 kronor. Där gick vi plötsligt minus på vårt räkneexempel! Vi gick back 0,33 öre per kilo med ovanstående parametrar som är hämtade direkt från verkligheten.

Hur är det då möjligt att sälja grovfoder från Polen, Estland, Lettland, Litauen mfl. för 5 kronor kilot?

Svaret är: Det är det inte!

Hur kan detta ens existera då? Dessa trådar läggs ju ut i sociala medier dagligen om aldrig så pålitliga producenter på andra sidan Östersjön som har ett toppenbra grovfoder som passar den mest kräsne elitryttarens topphästar?

Det finns tre möjliga alternativ:

  1. Fodret är rent skräp och har inte ens kostat 10 öre att producera, i alla fall inte detta året. Kanske för 5 år sedan, så vill du köpa 5 år gammalt foder så absolut (märkligt är att plasten ser helt ny ut…men det kan väl inte vara så att man plastar gammalt foder och säljer som nytt…?)
  2. Transportören tar inte konkurrensmässiga priser för transporten och detta är oerhört svårt för konsumenterna att kontrollera, dock har konsumenten/beställaren ansvaret! Så har du beställt en transport där det fuskats med någon eller flera av följande punkter så ligger ansvaret på dig som beställt:
   1. Kör och vilotider (man får inte köra en tung lastbil hur länge som helst utan vila av trafiksäkerhetsskäl)
   2. Tillstånd att bedriva transportverksamhet i Sverige samt erläggande av vägavgifter inom svenskt vägnät.
   3. Adekvata löner till chaufförerna av fordonen (detta är en avancerad form av trafficking där chaufförer utnyttjas för rena slavlöner)

3. Grovfoderförsäljaren bedriver välgörenhet och det alternativet ligger väldigt avlägset i tanken och jag tror inte någon på fullaste allvar tror att någon bedriver välgörenhet på det sättet.

Så snälla, bli inte lurade av alla grovfoderförsäljare som “poppat” upp på sistone! Du gynnar en  grupp skojare och bidrar till osund konkurrens och vidriga arbetsförhållanden. Det kommer att finnas grovfoder i höst och i södra Europa pågår grovfodersäsongen till långt in på hösten. Man har även en beredskap för torrperioder på ett helt annat sätt än vad vi har här i Sverige. 

Men hur var det med strö för 220 kronor balen då?

En hästbutik gjorde reklam på sociala medier för hampaströ med Eukalyptus för hisnande 220 kronor balen!

Linströ har exakt samma goda egenskaper som hampaströ plus några till. Vid tillverkningen av linströ utvinner man dessutom en mängd fler produkter med fler användningsområden såsom textiler, livsmedel etc. vilket gör linströ till en mer klimatsmart produkt än hampa.

Vill man ha eukalyptusdoft i sitt stall/sin box så går det utmärkt att köpa eukalyptusolja i butiken och droppa i ströet innan man ströar ut det. Inte för att det ger så stora medicinska effekter för hästen, men det doftar ju iallafall gott och blir betydligt billigare än 220 kronor balen

Trevlig sommar och håll utkik i webbshoppen när vi får in våra grovfoderanalyser! Småbalshöet för de med akut behov är på ingång. 

Mer att läsa

FAQ

Tillbaka Vanliga frågor och svar Vi får väldigt många frågor