Linströ

Linströ - för den känsliga hästen

Har du en häst som är känslig mot damm, eller har du själv dammallergi? Läs då vidare.

2020-04-28 19:38

RAO (Recurrent Airway Obstruction) har genom åren beskrivits på olika sätt. Några av dem har varit "kvickdrag" eller "hästastma".
­– Det är den här hästen vi normalt benämner som ”en klassisk hosthäst”. Ofta är den sju-åtta år eller äldre när den drabbas, förklarar Miia Riihimäki under en föreläsning som tidningen Hippson skrivit om i mars 2017.


Finns det ett dammfritt strömedel som underlättar tillvaron för "hosthästar"? Svaret är JA!

Foto: University of Illinois College of Veterinary Medicine

I artikeln från Hippson står att läsa: "Den vanligaste orsaken till att hästen utvecklar RAO är stallmiljö. Det är inte naturligt för hästar att vara inomhus, där mängden partiklar i luften är kraftigt förhöjd jämfört med utomhus. Även fullt friska hästar får inflammatoriska celler i sina luftvägar efter sex timmar inne i en icke optimal stallmiljö.
Dammet i stallmiljön innehåller 50 olika arter av mögel, flera olika sorters kvalster, endotoxiner och olika oorganiska komponenter. ”Hosthästar” reagerar på alla sorters allergener och är oftast som sämst på våren, efter den längsta installningsperioden."


Vad kan man då strö med för att lindra symptomen? 

Vi på EQuiCIBUS har undersökt marknaden noga och provat flera olika strömedel för just "host-hästar" och vi är stolta över att kunna erbjuda Linströ i vårt utbud. 

Linströet är ett dammfritt strö som framställs från bälgen inuti linstrået, vilken har en fantastisk uppsugningsförmåga! Den är dessutom 100% dammfri och kan användas till känsliga hästar.

Som grädden på moset håller dess doft både insekter och ammoniaklukt borta och stallmiljön upplevs som fräsch och frisk.

Rent ekonomiskt är den också en utmanare mot våra vanligaste strömedel då den suger upp vätska motsvarande 4,5 ggr sin egen volym vilket motsvarar 40-60% mindre åtgång av linströ än halmströ exempelvis.


Vill du också prova ett helt dammfritt strömedel i ditt stall? Gå in på vår auktionssida och klicka på "Köp Nu" så får du köpa 5 st balar linströ till priset av 4. Behöver du transport? Då kan vi ordna det med.


Köp linströ här >>